The Italian Chapel – håpets hus

Det finnes et forunderlig vakkert og svært populært kulturminne på Orknøyene. Det Italienske Kapellet på Lamb Holm. Det blei bygd av italienske krigsfanger, tatt til fange i Nord-Afrika under 2. verdenskrig.

TOPPFOTO: Det italienske kapellet på Lamb Holm, bygd av italienske krigsfanger på Orknøyene under 2. verdenskrig.

Tekst og foto: Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin nr. 2. i 2013

I januar 1942 blei italienske krigsfanger sendt til Orknøyene for å bygge ferdig Churchill-barrierene, som dannet veiforbindelse mellom øyene Mainland og South Ronaldsay. Storbritannias statsminister Winston Churchill beordret i 1940 bygginga av de fire barrierene, som strekker seg mellom holmer og øyer ved East Mainland. Barrierene var ikke bare en veiforbindelse, de lukket og beskyttet også den østre adkomsten til Scapa Flow, britenes flåtehavn under 1. og 2. verdenskrig. I dag er det ikke Churchill eller barrierene turistene stopper for å minnes her, men et lite kapell på en av holmene.

Kapell av bølgeblikk

De italienske krigsfangene levde i Camp 60 på Lamb Holm, der de i tillegg til tvangsarbeidet også stelte og ordnet og gjorde det vakrere og mer levelig i leiren. En av fangene, Domenico Chiocchetti hadde kunstnerisk talent. Av piggtråd og sement laget han en skulptur av Sankt Georg og dragen. Sankt Georg, som blant annet er skytshelgen mot krigsfarer og for soldater, fanger, kunstnere og mange handverkere, fikk plass i leirområdet.

Men fangene savnet et kapell, og en positiv leirkommandant, en entusiastisk prest og kunstneren Chiocchetti fikk satt i gang et byggeprosjekt mot slutten av 1943. Kapellet er laget av to Nissen-hytter, disse buede bølgeblikkbrakkene som folk i det aller nordligste Norge kjenner fra gjenreisningstida.

Kunstneren og krigsfangen Chiocchetti fant dyktige handverkere blant de mange hundre fangene i Camp 60. Blant annet en murer, en smed, et par elektrikere samt en god handfull andre hendte folk.

Gips, sement og smijern

Når du står inne i kapellet vil du tro at hvelvingen er laget av sjatterte murstein, og den nederste delen av veggene er tilsynelatende utskåret marmor. Det er det ikke, vegger og tak er rett og slett malt og dekorert gips. Det vakre rommet er skapt av det de klarte å skrape sammen av de enkleste materialer. Koret er innredet med gips, sement og smijern. I tillegg blei fine tekstiler skaffa til veie med midler fra fangenes velferdskasse.

Da italienerne blei sendt fra leiren i september 1944, var det bare fasaden i front som ikke sto ferdig. Chiocchetti blei igjen på Lamb Holm til han hadde fullført dette verket, som ennå står der som et symbol på håp og tro – og behovet for det skjønne!

Orknøyinger har siden vedlikeholdt og tatt vare på kapellet, og i 1960 klarte man å spore opp Chiocchetti. Han blei invitert tilbake til øya, der han hjalp til med å restaurere de dekorerte flatene. Kunstneren og flere fra familien hans kom også seinere tilbake til dette spesielle kulturminnet: det italienske kapellet på Lamb Holm.

Interiøret i Det italienske kapellet. Hele rommet, inkludert koret er innredet med enkle materialer. Arbeidet er utført av handverkere blant krigsfangene på Orknøyene.


Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s