DIKTEREN Helge Stangnes

HelgeStangnes_4b_FotoHildeKatEriksen
Helge Stangnes. Foto: Hilde Kat. Eriksen/ Nordkalottforlaget

Helge Stangnes (1936) er fødd på Senja. Han har bodd i Tromsø fra 1960. Stangnes arbeidde som lærer i grunnskolen i 30 år, og har også vært  universitets-lektor i nordisk. Han har forska på endringer i senjamålet og undervist i talemål og stadnamn ved Universitetet i Tromsø. I mange år redigerte han ordspalta i «Årbok for Senja», og i 2000 gav han ut ordsamlinga «Kjøss meg på måndag». Fra 2001 har han vært en aktiv pensjonist, som stadig inviteres rundt om i landet for å lese fra bøkene sine. Forfatteren driver sitt eget kulturformidlings-firma: Poetica Stangnes.

Bøkene til Helge Stangnes kom ut på Nordkalottforlaget (Nordnorsk Magasin AS). Han debuterte som dikter med samlinga «Lys langs en fjord» i 1992, og har siden gitt ut «Landet og lyset» (dikt, 1996), «Frø i vind» (dikt, 2003) og «Vintersang» (dikt, 2011). De fire første diktsamlingene hans er trykt i til sammen 33 000 eksemplar, noe som vitner om den store populariteten visene og dikta hans har oppnådd. I 2013 kom «Elektriskgjerdet og ti andre historier». Dette er elleve historier der forfatteren med humor og innlevelse forteller om ”han Arnulf og eg”, to gutter som vokser opp i et nordnorsk fiskarbondemiljø på 1940-talet. Kabareten «Nothundliv» gav han ut som bok og CD på eget forlag i 2004, sammen med musikeren Svein-Hugo Sørensen.

Mellom 2015 og 2018 kom det ut tre opplag «Samla dikt» av Helge Stangnes på Nordkalottforlaget – Nordnorsk Magasin AS. Høsten 2022 kommer boka i ny utgave på Utenfor Allfarvei Forlag i Harstad.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s