Narvik til du dør

Boka «Kampen om Narvik – 62 desperate dager» av Asbjørn Jaklin omtales av Nordnorsk Magasins bokmelder Rolf Normann Svendsen.

– Når de voksne sa Narvik, ble det kaldt i rommet.
Jeg hadde så vidt lært å gå, og forstod lite av det som skjedde, men jeg kjente den kalde trekken. Og først mange år senere forstod jeg at det var krigens usynlige og kalde kynisme som skremte de voksne, i full skala i nærmiljøet.

Slaget om Narvik varte i 62 dager, fra 9. april til 8. juni 1940. Tysklands ti nybygde jagere ble senket, og de to norske panserskipene «Norge» og «Eidsvold» ble torpedert på Narvik havn, samtidig som Narvik by umiddelbart ble overgitt til tyskerne av NS-medlemmet og deres djevelske medhjelper oberst Konrad Sundlo, sjef for IR15 i Narvik. Han hadde i mange år heiet på Hitler og hans løpegutter, så nå i ettertid er det svært merkelig – nærmest påfallende og nærmest helt uforståelig, at nettopp han hadde kommandoen i Narvik i disse avgjørende dagene, for ikke å si timene som avgjorde byens skjebne. Ufattelig!

To britiske jagere og elleve handelsskip ble også senket, og man regner med at ca. 8500 mennesker mistet livet mens krigen pågikk. Narvik ble imidlertid gjenerobret 28. mai. Slaget om Narvik var Hitlers første nederlag, som satte Narvik på kartet verden over. Men det kunne dessverre ikke vare: Tyskerne og Hitler vant til slutt, og den verdifulle jernmalmen fra Kiruna kunne nå ‘fritt’ bli del av Tysklands stadig forslukne krigsindustri.

Alt dette, og med grusomme detaljer, legger forfatteren fram i storverket om den heltemodige innsatsen for å slå tyskerne tilbake i deres angrep på Narvik i aprildagene i 1940. Kontroll over Narvik var nøkkelen til den verdifulle Kiruna-malmen som ble sendt ut i verden over Narvik havn.

Asbjørn Jaklin forteller historien dag for dag. Ved hjelp av et enormt innsamlet materiale med dagbøker, brev og rapporter, kommer han tett på enkeltpersoner på begge sider. Samtidig holder han hele tiden fast på det historiske overblikket. Her er tidslinjer og kart over krigens gang.

Det brutale krigsspillet hadde mange aktører – general Dietls tyske bergjegere, forræderen Sundlo, de norske styrkene i 6. divisjon, sivilbefolkningen i Narvik og bygdene rundt malmbyen, de britiske styrkene med sin rivalisering mellom generalene og de franske fremmedlegionærene. Alle kjempet innbitt, men etter 62 desperate dager måtte Nord-Norge oppgis, uten at de tyske styrkene hadde blitt tvunget til kapitulasjon. Staute norsk offiserer gråt da de innså at tapene og blodslitet hadde vært forgjeves.

Slaget om Narvik har blitt omtalt som Hitlers første nederlag i 2. verdenskrig, ettersom byen ble gjenerobret. Men det er også omtalt som en alliert seier som glapp fordi Nord-Norge ble oppgitt uten at de tyske styrkene hadde blitt tvunget til kapitulasjon. Narvik-felttoget er det eneste under den tyske invasjonen av Norge hvor norske styrker gjennomførte langvarige vellykkede offensive operasjoner mot tyske styrker.

For meg personlig er denne er denne velskrevne og grundig dokumenterte historien om Narviks skjebnedager våren 1940, en slags gjenopplevelse fra den gang. Heldigvis rammet ikke denne ufattelige store tragedien meg og mine, men vi må aldri glemme! Forfatteren gir alle et stort og velskrevet minneord ved denne flotte og nervepirrende boka, så les den, du også! Anbefales sterkt!

Gyldendal_Jaklin_KampenOmNarvik_v4

Asbjørn Jaklin
«Kampen om Narvik – 62 desperate dager»
Dokumentar, 449 sider, rikt illustrert med kildehenvisninger, fotografier, kart og noter
Gyldendal Norsk Forlag 2018
Omtalt av Rolf Normann Svendsen
Nordnorsk Magasin

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s