Nordnorsk Magasin utgave 2 2018.

Utgave 2-2018 av Nordnorsk magasin

Den 15. mai sendes Nordnorsk Magasin 2 – 2018 ut til abonnenter og salgssteder.

Her skriver lokalhistoriker Johan I. Borgos  om mineryddinga i Vesterålen etter 2. verdenskrig, og han lar Inge Eberg Johansen og Eiliv Pettersen bidra med øyenvitneskildringer. – Minekutterne gjorde en formidabel jobb, skriver Borgos. De første to-tre årene etter krigen klarte de å ta knekken på rundt tolv tusen miner, og tallet økte seinere.

I reportasjen «Konfirmasjon anno 2017» har frilansjournalist Liv-Karin Edvardsen besøkt Gunn Horsevik på Grytøya. Gunn arva ei eske med konfirmasjonskort etter bestemora Klara Agnete Kristiansen (1901-1967). De hundre år gamle kortene er et vakkert minne fra ei tid da konfirmasjonen var et viktig overgangsritual fra barn til voksen.

– Søren Hans Lynge var et av mange barn som ble sendt fra Grønland til Danmark som en del av fordanskingspolitikken. Fra 1961 til 1976 ble 1615 grønlandske barn helt ned i niårsalderen sendt på skoleopphold til Danmark. Der skulle de bo hos fosterfamilier i ett år, mens de tilegnet seg dansk språk og kultur som de skulle bringe med seg tilbake til Grønland, forteller skribent og forfatter Beate Heide.

– «Namako ja bivdojuolggit/ Namako og tentaklene» er ikke bare ei nyutkommet, tospråklig bildebok, men også et språkutviklingsprosjekt. Da forfatteren Rita Sørly kom med sitt norske barnebokmanus til forlegger og gjendikter Rauni Magga Lukkari i Gollegiella forlag, så måtte Lukkari i gang med å finne nye ord på nordsamisk for en rekke spennende skapninger i havet, skriver redaktør og skribent Hilde Kat. Eriksen, som har intervjuet forfatteren og oversetteren.

Forfatter- og forlegger/gjendikter-duoen Rita Sørly og Rauni Magga Lukkari brenner for tospråklige barnebøker, der ett av språkene er samisk.
Forfatter- og forlegger/gjendikter-duoen Rita Sørly og Rauni Magga Lukkari. Foto: Hilde Kat. Eriksen

Forfatteren Bjørn Erik Stemland bidrar i utgaven med viseteksten «Gule smørblomst», og poeten Helge Stangnes deler diktet «Grafikk» med leserne. Vi publiserer også ei novelle, og anmeldelse av CD-abumet «Juliethnorth» fra bandet med samme navn.

Bla i utdrag fra utgaven her:
I denne utgaven av Nordnorsk Magasin er litteraturkritikken knytta til prosjektet «Kva skjer utanfor lyskastarane». Der leter vi etter litteratur som havner i skyggen av bestselgere, vi ser blant annet på kvaliteten på litteratur som gis ut på småforlag, og om det er noen landsdelstrekk ved den litteraturen vi anmelder. Stiftelsen Fritt Ord støtter prosjektet.

 

Vi skriver om følgende bøker:

Sylvi Jane Husebyes barnebok «Hvordan ikke bli lurt – eller kunsten å oppdra ei bestemor» og Rita Sørlys bildebok «Namako ja bivdojuolggit / Namako og tentaklene». Romanen «Fandens friller – Heksene på Domenfjell» av June Sommer Strask, Ole Jakob Olsens diktsamling «Under nordlyset» og diktsamlinga «Lása duohken/Behind the windows» av Niko Valkeapää. Nils Aagard-Nilsens «Ordtak fra Nord-Norge» og Ronny Trælviks «Nordnorske båta og folk». Arne Ola Grimstads «Min samiske veg» og Alan Borvo: «Lappalaččas sápmelažžan – Fra lapper til samer», samt bøkene «Malmtunge spor» av Gunnar Grytås og Frode Granhus siste krim, «Forsvinningen».

LOGO fritt-ord-logo-liggende-cmyk

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s