Olav Beddari

Olav Beddari lager badstulim.
Olav Beddari. Foto: Kjersti Beddari

Boka «Folk ved elvene» inneholder ti artikler som handler om møter med folk som har levd på norsk, finsk, svensk eller russisk side av elvene på Nordkalotten og Kola. Gjennom møter med enkeltmennesker forteller forfatteren om historia og kulturene i disse grenseområdene.

Forfatteren Olav Beddari (1928-2014) var fra Pasvikdalen i Øst-Finnmark. Slektsbakgrunnen hans var finsk, karelsk og samisk, og hjembygda i Pasvik er finsk og norsk i kultur og språk. Av utdanning hadde han folkehøgskole, lærerskole, sløyd- og tegnelærerskole og finsk mellomfag. Beddari var lærer i Berlevåg, lærer og rektor på Skogfoss i Sør-Varanger og norsklærer i Nikel i Russland.

Olav Beddari, "Folk ved elvene", Nordkalottforlaget 2013.
Olav Beddari: «Folk ved elvene», Nordkalottforlaget 2013

 

Beddari gav ut «Fra vår grense mot Finland og Russland» (2005) og «Trygve Sotkajärvi, kunster og skogsarbeider fra Pasvikdalen» (2008), «Niin saapi sanoa» (Sånn kan det sies) tekster på nordnorske finskdialekter (1987) og «Jeg kan ikke glemme Kalaniemi»: redigert og oversatt Janne Mikkonens fortelling «Lapin miehen muistelmia» (2007). Han mottok Norsk-finsk kulturpris i 1994, Finlands Lejons orden i 2002 og Kongens fortjenstmedalje i gull i 2007.

2 kommentarer

  1. Jeg er etter boka .jeg kan aldri glemme kalanemi. Som olav beddari var med å utgi.kan dokk hjelpe mæ.hilsen rune sotkajærvi. Øbergveien 18 .9910 bjørnevatn

    Liker

    1. Hei, Rune Sotkajærvi, vi har dessverre gitt ut bare en av bøkene til Olav B., de andre bøkene gav han ut selv, på eget forlag. Prøv å ta kontakt med sønnen, Yngve, på folkehøgskolen i Pasvik. Han veit nok om det er flere igjen av «Jeg kan aldri glemme Kalaniemi». VH Hilde redaktør

      Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s