Eivind Bråstad Jensen

Eivind Bråstad Jensen.
Eivind Bråstad Jensen, 2015. Foto: Hilde Kat. Eriksen/ Nordkalottforlaget

Eivind Bråstad Jensen (1946) er pedagog, forfatter og dosent emeritus ved Universitetet i Tromsø (UiT). Han har vært lærer i grunnskole og høgskole, undervisningsleder og rektor ved tidligere Tromsø lærerhøgskole og dosent i pedagogikk samt informasjonsdirektør ved UiT. Han har også vært utdanningsdirektør i Troms.

Forfatteren Eivind Bråstad Jensen har publisert artikler i aviser, tidsskrift, årbøker og artikkelsamlinger og har også gitt ut flere egne bøker, bl.a. «Fra fornorskningspolitikk til kulturelt mangfold» (Nordkalottforlaget 1991), «Vegen inn i utdanningssamfunnet» (Cappelen Akademiske forlag 1999) og «Skoleverket og de tre stammers møte» (Eureka forlag 2005).


Tromsoe_seminarister
Boka «Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel» (2015) handler om skoleverkets og enkeltpersoners roller i fornorskningprosessen lengst nordøst i Norge mot slutten av 1800-tallet.

Etter at misjonering og opplysningsarbeid blant samer og kvener i hovedsak hadde foregått på deres egne språk, skulle Norge fra siste halvdel av 1800-tallet satse store ressurser på skoleverket som et hovedinstrument i et etter hvert høyt prioritert fornorskningsarbeid blant samer og kvener.

”Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel” gir en presentasjon av liv og virke til et utvalg av de friplasselevene som etter endt utdanning ved Tromsø Seminar i perioden 1870 til 1906 begynte som lærere i Finnmark og Nord-Troms. Flere av disse markerte seg som politikere, skribenter, forretningsdrivende og kulturarbeidere.

Bak skildringene ligger et ønske om å bidra til å gi et mest mulig mangeartet bilde av hvordan møtet mellom disse lærere og en flerkulturell lokalbefolkning i det nordligste Norge fortonte seg. Ikke uventet finner man paralleller til situasjoner i dagens samfunn.

Eivind Bråstad Jensens bøker «Fra fornorskningspolitikk til kulturelt mangfold» (Nordkalottforlaget 1991) og «Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel» (Nordkalottforlaget 2015) av kan du bestille fra Fiktum Faktum Bok.

«Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel» av Eivind Bråstad Jensen

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s