Nord-Norge. Foto: Hilde Kat. Eriksen, Nordnorsk Magasin

Nord-Norge-bygda

– Så skulle ei feillesing i NRK sitt nyhetsstudio gi oss en høvelig nevnelse på landsdelen vår: Nord-Norge-bygda. I bygda kjenner vi hverandre, på godt og ondt. Ei bygd kan romme både bygdedyr og fellesskap og samhold.

I Nord-Norge-bygda kan vi krangle med saftige formuleringer, det er Bodø mot Tromsø mot Vadsø mot Alta mot Harstad mot Narvik mot Mo i Rana, over bygrenser, kommunegrenser og fylkesgrenser, og alle kan mistenkes for å karre til seg noe på bekostning av andre. Vi kan hevde oss i breie tonelag overfor «de andre», ofte kalt «søringan». Eller det går ut over de der vestlendingan, som henter fisken vår.

Vi påstår handfritt at vi har mer av alt her oppe, mer vær, mer mørke og mer lys, mer hav, mer skrei, mer humor, mer utholdenhet, og mer mangel på mangt som søringan har. Fjella er brattere og snøskreda farligere, kolonnekjøringa på fjellovergangene varer minst til midtsommers og da kommer mygga! Større mygg finnes ikke, spør du en fra Nord-Norge-bygda. Og så er vi bedre enn de andre. Bedre til å brøyte, bedre til å stå i kastan, bedre til å holde ut.

Det kan være at vi ikke alltid har rett. Det kan kanskje være folk andre steder i verden som har tropiske sykloner, regnkast som så godt som rensker deg naken, veltende trær tykke som en middels nordnorsk enebolig, drepende hetebølger, glødende vulkaner, sibirkuldevintre, haifisker lang farligere enn den snille håkjerringa i havet vårt, og mygg som bringer med seg dødelig sykdom.

– Vi er kan hende noe for oss sjøl, men sånn helt enestående er vi vel ikke?

Det kan også være at vi er mer lik «de andre» enn vi tror, sjøl om folket i nord nok er av en litt anna miks enn vestlendingene, som har blanda seg vestover, og østlendingene som er litt av hvert fra Nord-Europa og Skandinavia. Mange i nord er barn av en mikset norsk, samisk og finsk kultur, ispedd litt russisk – og for den del – ispedd både «søring» og vestlending, svenske og danske. De siste førti årene er det jamvel kommet folk fra enda flere land og nasjoner hit, slik fortsetter historia vår som et område der folk fra mange steder i verden slår seg ned og finn seg levebrød.

Når det er sagt, Nordnorsk Magasin er det bare vi som har. I førti samfulle år har det nordnorske magasinet kommet ut, fra første utgave i 1978 og til nå i 2018. Førti år med artikler og fortellinger, foto og dikt, og alt har det handlet om nord – skjønt ikke bare om Nord-Norge-bygda. Nord er stort og vidt, og strekker seg rundt hele kloden, med lys og mørke og vind og vær og varme klær.

Vi er jo så gode til å stå der i kastan, holde ut når det røyner på, ikke sant? Eller kanskje er det helst leserne det kommer an på, for uten lesere finnes ikke noe Nordnorsk Magasin. Hjelp oss med å skaffe flere lesere og abonnenter, så runder kanskje magasinet fra nord flere bøyer i årene som kommer!

Tekst & foto: Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 2-2018

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s