Juleutgaven av Nordnorsk Magasin 2017: Reiser i tid og landskap

– Når noen har vært på ei reise, så har de noe å fortelle. Magasinets reise har så langt vart i 40 år. Vår redaksjon og frilansere har i løpet av disse årene vært i Island, Grønland og Russland, Finland og Sverige, på Færøyene og Orknøyene, for å nevne noe.

– I denne utgaven av Nordnorsk Magasin forteller vi om både korte og lange reiser. Magasinredaktøren har besøkt Fogo Island ved Newfoundland i Canada, et fiskeriavhengig øysamfunn som har vært igjennom flere kriser de siste femti årene. Både forskere og milliardærer har gitt sine bidrag til å opprettholde et levende samfunn på Fogo.

ART Fogo Is fra Groenland WEB
Is fra Grønland fyller bukter og viker på Fogo Island i mai. Foto: Hilde Kat. Eriksen / Nordnorsk Magasin

– På Brottøya sør i Hadselfjorden fikk befolkninga for to år siden fast anløp av hurtigbåt. Åtte år tidligere fikk de fleste andre bygdene i regionen veiforbindelse via Lofast – Lofoten fastlandsforbindelse. På Brottøya har seks fastboende fortsatt ikke gitt opp utkantlivet. Les om krumtappen Leif Ellingsen og de andre allsidige, oppfinnsomme, arbeidsomme og utholdende folkene på denne øya mellom Hadseløya, Austvågøy og Hinnøya.

ART Brottoya Smaalam WEB
Leif Ellingsen på Brottøya med barnebarna Maria og Martin. Foto: Liv-Karin Edvardsen

– Tørrfisken fra Nord-Norge har reist lange veier fra hjellene langs kysten. I hundreår etter hundreår har folkene nord i Norge produsert og eksportert tørrfisk. Ulike kilder, blant annet tollruller fra engelske havner på 1300-tallet viser at importvarene fra Norge i hovedsak var tørrfisk, sild, huder og trelast, og tørrfisken utgjorde 80 prosent av dette, målt i vareverdi.

Ansgar Pedersen er nestoren blant tørrfiskvrakerne på Røst. Foto: Elisabeth Johansen
Ansgar Pedersen er nestoren blant tørrfiskvrakerne på Røst. Foto: Elisabeth Johansen

– Anastasia Gorter, tolk hos sysselmannen på Svalbard, har fått anledning til å oversette dagboka til en russer som var på norsk overvintringsfangst i Bjonahamna tidlig på 1920-tallet. Fangstmannen het Hochlin. For Anastasia, som har studert pomorlandsbyene i Kvitsjøen, var dette et kjent etternavn. Les om hennes dykk inn i fangstmannslivet på Svalbard, sett med russiske øyne.

Denne hytta i Bjonahamna var hovedstasjon for Ivan Hochlin. Foto: Anastasia Gorter
Denne hytta i Bjonahamna var hovedstasjon for Ivan Hochlin. Foto: Anastasia Gorter

– Blant våre synlige kulturminner finner vi fyrene. Sommeren 2017 fikk 34 fredete fyrstasjoner fra Rogaland til Varanger skilt som forteller om historie, vær, navigasjon og tekniske installasjoner. I Nord-Norge fikk elleve fyrstasjoner slike nye informasjonsskilt. Det hele ble utført i løpet av ei månedslang reise med båten M/S ”Gamle Oksøy”, i regi av Kystverksmuseene.

Bremstein fyr, med informasjonsskilt. Foto: Frode Pilskog
Bremstein fyr, med informasjonsskilt. Foto: Frode Pilskog

– Også sanger og kultur kan reise. Hundre år etter at Finland ble sjølstendig stat ser vi på spor etter finske tradisjoner i dagens Varanger. Den finske innvandringen og finske læstadianske sangtradisjoner har satt spor etter seg og betydd mye for forholdene i Varanger og i landet vårt, skriver musikkhistoriker Reidar Bakke.

Vestre Jakobselv, ei av bygdene med finsk bosetting. Foto: Reidar Bakke
Vestre Jakobselv, ei av bygdene med finsk bosetting. Foto: Reidar Bakke

– Magasinet byr på anmeldelser av musikk og litteratur i denne utgaven: CD-albumet ”Mellomspill” av Inge Bremnes, kriminalromanen ”Hvite løgner” av Asbjørn Jaklin og barneboka ”Gjøkungen Filius” med norsk tekst av June Sommer Strask, samisk oversetting ved Máret Sárá og illustrasjoner av Sissel Horndal. Dessuten romanene ”Jord” av Kjersti Kollbotn, ”Rigels øyne” av Roy Jacobsen og ”Det andre barnet” av Line Nyborg. Vi anmelder også Grethe Nytun Andreassens bok ”En annen verden – historien om Det internasjonale Nyksundprosjektet”, den populærvitskapelige antologien ”Sápmi i ord och bild I” ved redaktør Kajsa Andersson, samt sakprosaboka ”Namn i det fleirspråklege Noreg”, redigert av av Gulbrand Alhaug og Aud-Kirsti Pedersen.

CD-albumet "Mellomspill" av Inge Bremnes, anmeldt i Nordnorsk Magasin.
CD-albumet «Mellomspill» av Inge Bremnes, anmeldt i Nordnorsk Magasin.

– I denne fjerde og siste utgaven av Nordnorsk Magasin i 2017 har vi fått lov til å trykke tre helt nye dikt av poeten Helge Stangnes. Vi har også med ei kort fortelling av skribenten Anitra Lykke. Vi håper at både skjønnlitteraturen, anmeldelsene av litteratur og musikk, og utvalget artikler i denne siste utgaven i vårt førtiende år vil gi deg gode lesestunder i mørketida!

Hilde Kat. Eriksen, redaktør
Nordnorsk Magasin 4-2017

 

NNMAG_4-17_Forside

Om Nordnorsk Magasin
Nordnorsk Magasin (NNM) er et uavhengig og sjøleid tidsskrift med blikk på Nord-Norge og andre nordlige strøk, med vekt på historie og samtid, natur og kultur, kunst og litteratur. Utgitt siden 1978. Bladet har fire utgaver pr år og et opplag på 1800 eks. Redaktør siden 2005 er Hilde Kat. Eriksen.

***

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s