Tilbake til sine samiske røtter: Elin Kåven ”Eamiritni/ Rimeborn” (CD-album)

Elin Kåven ”Eamiritni/Rimeborn”
Elin Kåven. Foto: Freddy L. Larsen, 2012
Anmeldt av Kari E. Eriksen. Nordnorsk Magasin 1-2016

«Eamiritni/Rimeborn» er nordsamiske Elin Kåven fra Karasjok sin tredje plate. Kåven har arbeidet som musiker i mange år, og har vunnet både den samiske sangkonkurransen Hei Lola og Sámi Grand Prix. Hun har kommet på andre plass i Liet-Lávlut/Liet International European Minority Language Song Competition og fått en «honourable mention» i den prestisjetunge International Songwriting Competition (ISC) i 2011. Tidligere har hun gitt ut platene «Jikŋon Musihkka – Frozen Music»og «Maizan – Thaw Album» i henholdsvis 2009 og 2012, og hun har turnert i blant annet Tyskland og Aserbajdsjan. På sin nyeste plate forsøker hun å finne tilbake til sine samiske røtter.

Elin Kåven beskriver musikksjangeren sin som «arctic folk pop». Jeg vil heller karakterisere Eamiritni/Rimeborn som verdensmusikk (eller «world music»). I likhet med andre kjente samiske artister som for eksempel Mari Boine bruker hun et helt spesifikt samisk lydbilde, men i likhet med andre unge samiske musikere som Sofia Jannok og Máddji er hun tydelig inspirert av popmusikk.

Kåven skriver på samisk, men alle tekster på Eamiritni/Rimeborn er også oversatt til engelsk. Dette er vanlig for minoritetsspråklige artister, og er en veldig god måte å engasjere lyttere som ikke snakker språket. Men det er ikke de oversatte engelske tekstene som er styrken til denne plata. De er tidvis i overkant enkle. Siden undertegnede ikke kan samisk, kan jeg ikke uttale meg om kvaliteten på de samiske tekstene. Det jeg kan si er at mange låter har tydelig bruk av litterære virkemidler som rim, allitterasjon/bokstavrim og assonans/lydlikhet, og det er fin rytme i språket. I tillegg er det spennende hvordan Kåven blander bruk av tekst og joik, i låter som ”Veahkkin/Help” og ”Enya”.

Det er heller lydbildet som Kåven og musikerne hennes skaper som er det spennende for den ikke-samiskspråklige lytteren. Både stemmer, strykeinstrumenter, gitarer, det som høres ut som en imponerende mengde perkusjonsinstrumenter og lydopptak av vinden som blåser bidrar til å skape den stemninga som man kjenner igjen fra mange typer verdensmusikk. Likevel er det noe friskt over måten Kåven bruker teknologi og utypiske instrumenter som fiolin på, hvor det føles moderne og tilgjengelig også for oss som ikke har hørt så mye samisk verdensmusikk før. Dette er kanskje inspirasjon fra hennes tidligere plater, som ikke har hatt et så tydelig samisk lydbilde som denne plata har. Kåven skriver på sine nettsider at hun med denne plata ønsker å gå tilbake til sine samiske røtter, og det har hun lyktes med.

Det jeg likevel ønsker meg mer av er de litt tøffere, raskere låtene som Kåven på tidligere plater har vist at hun behersker godt – det ville vært spennende å se hvordan raskere melodilinjer hadde passet inn i lydbildet som skapes på plata. Eamiritni/Rimeborn er ei plate som er behagelig å høre på, og den oppfyller i høyeste grad sin lovnad om å vende tilbake til røttene. Alt i alt er den god og godt gjennomført både teknisk og musikalsk, og er verdt å ta en lytt til.

Elin Kåven ”Eamiritni/Rimeborn”

 

Elin Kåven
”Eamiritni/Rimeborn”
CD-album
Nordic Notes, 2016
Anmeldt av Kari E. Eriksen
Trykt i Nordnorsk Magasin 1-2016

 

 

 

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s