Nordnorsk Magasin – seig som ei vidjegrein

Litteraturen, kulturen, samfunnet og historia. Det var der det begynte, i 1978. Nordnorsk Magasin skulle være en stemme i – og om – Nord-Norge. Og det skulle være et blad for litteraturen. Nordnorsk forfatterlag sto som eier de første årene.

NNM_1-16_Framsida

Bladet blei skapt i huset til den første redaktøren, redaksjonen var ved salongbordet heime. Første nummer blei trykt i 5000 eksemplar, sier historia. Utgivelsen blei omtalt i den nasjonale nyhetssendinga på statskanalen og opplaget blei solgt ut og erstattet av et like stort andre-opplag.Det var ei begivenhet i Norge anno 1978. Ei sjeldenhet. Fullt så stor begivenhet er det nok ikke når ny årgang slippes i 2016, og det skal vel godt gjøres å si at et allmennkulturelt magasin eller tidsskrift er ei sjeldenhet i dagens overgrodde bladflora. Like fullt er Nordnorsk Magasin en unik liten vekst, som utholdende og seig holder stand enda i sin 39. årgang. Det florerer nemlig ikke med tidsskriftsmagasin i den nordlige landsdelen.

Vi har hørt at Festspillene i Nord-Norge har sett det som sin oppgave å begynne å gi ut et kulturmagasin, og første utgave skal handle både om nordnorsk kunst og om gruvedrift i Finnmark.

– Velkommen etter, hilser vi vennlig, her vi sysler med vårt i vår bittelille kulturbedrift. Festspillene har sikkert både makt og midler til å lage noe storslagent. Vi på vår side er stolte over fortsatt å være et sted der skribenter kan komme til orde og der fagfolk bidrar, der forfatterne kan få bøkene sine omtalt og der leserne våre stadig finner noe å fordype seg i.

Vi er oppdragsgivere for frilansere og for små grafiske firma, magasinet bidrar til oppdragsmengden hos trykkeriene og er med på å holde oppe omsetningen hos posten. På vårt vesle vis. I tillegg sysselsetter vi to mennesker, «ho Karin i magasinet» (kontorleder/daglig leder) og redaktøren, vi to deler ei stilling.

Vi holder fortsatt fast i litteraturen. Sist høst gjorde vi et stort løft, da vi slo sammen to utgaver og laga et dobbeltnummer med 20 sider temastoff om litteratur. Og vi holder fast i kulturen, både kulturen som levemåte og som kunstneriske ytringer. Vi fortsetter å bringe historia fram i lyset, den mangfoldige og mangekulturelle historia i nord. Og vi har et blikk på samtida. Kanskje er vi ikke alltid like høgrøsta til stede på de politiske barrikadene. Kanskje er vi heller litt langsom og lavmælt.

Den politiske hverdagen dekkes av dagsmediene (TV, radio, papiraviser og internett), og det debatteres og deles mye i de helt raske øyeblikksmediene: i de digitale kanalene. Jo, vi er der også. Vi har en blogg, og vi sender ut livstegn i sosiale medier. Men enn så lenge samler vi stoffet vårt i fire årlige papirutgaver. Våre hjelpere på Bakkely arbeidssenter på Finnsnes klistrer små etiketter med navn og adresse til hver enkelt abonnent på bladene, og posten bringer magasinet fram til en ventende leser.

Vi ser fram til en ny årgang sammen med dokker som leser dette bladet vårt!

Nordnorsk Magasin 1-2016
Bladet blei sendt ut 23. februar.

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s