LITTERATUR: Posthum utgivelse av den kvenske romanen ”De siste årene”

Kvenroman ViimiVuodet
Alf Nilsen-Børsskog: «Viimi vuodet»

Fjerde bind i den kvenske bokserien «Elämän jatko» kom ut i 2015 – et år etter at forfatteren Alf Nilsen-Børsskog gikk bort.

Alf Nilsen-Børsskog ble født i Børselv i Porsanger kommune i Finnmark i 1928, og døde i 2014. Han var den første romanforfatteren som skrev på kvensk språk. Han gav ut tre romaner og fire diktsamlinger mens han levde. Etter hans død er det kommet en roman til. I tillegg skal det finnes et siste, ferdig men ennå upublisert manuskript: «Elämän jatko 5 – Varhaiset vuođet». Bøkene gis ut på forlaget Iđut i Porsanger.

Romanen som kom ut posthumt i 2015, «Viimi vuođet» (De siste årene) er fjerde bind i romanserien «Elämän jatko» (Livet går videre) av Alf Nilsen-Børsskog. Den er en selvstendig fortsettelse av bind tre i bokserien. Vi følger Ares liv fra 1960-tallet til 2000-tallet. Boka skildrer overgangen fra nøden i etterkrigstida til moderne tid med ny frihet og nye motsetninger. Romanen begynner med at Are mister jobben som lærer i Kirkenes, og reiser til sjøs og rundt i forskjellige land på leting etter sinnsro og en harmonisk levemåte.

KvenskeDiktLydbok

Diktsamlinga «Merimies muistelee» (En sjømann minnes) av Alf Nilsen-Børsskog ble utgitt som lydbok posthumt i 2015. Diktene blir lest av forfatteren selv, de handler gjerne om å reise bort og komme hjem igjen, der reisa får symbolsk betydning. Tilhørighet til egen kultur og hjemtraktene er viktig i disse diktene. Dette er den første skjønnlitterære lydboka på kvensk.

Den første kvenske romanen, «Kuosuvaaran takana» (Bak Kuosovaara) bygger på faktiske historiske hendelser høsten 1944, den siste perioden av den tyske okkupasjonen av Norge. Vi befinner oss i Porsanger i Finnmark, der ei gruppe mennesker fra Børselv flykter til Kuosuruto bak Kuosuvaara.

«Aittiruto» er andre bind i romanserien «Elämän jatko». Dette er en selvstendig fortsettelse av første bind. Romanen bygger på faktiske historiske hendelser høsten og vinteren 1944. Tyskerne har trukket tilbake troppene fra Øst-Finnmark. Vi befinner oss i Porsanger i Finnmark. En liten gruppe mennesker fra Børselv har flyktet til fjells for å unngå å bli tvangsevakuert av fienden til Sør-Norge. Gruppen kommer til Aittiruto, hvor de møter to samer, Elli og Piera. De blir i Aittiruto over vinteren. Handlinga går fram til mai 1945.

«Rauha» (Freden) er tredje bind i serien. Romanen er en selvstendig fortsettelse av andre bind. Romanen bygger på faktiske historiske hendelser våren 1945 i Porsanger, Finnmark. Andre verdenskrig er over og den første tida etter krigen er prega av usikkerhet. Børselv er brent, og folk må bygge opp alt fra grunnen av.

Utgivelser:

  • «Elämän Jatko 1 – Kuosuvaaran takana» (Livet går videre – Bak Kuosovaara) (roman 2004)
  • «Elämän Jatko 2 – Aittiruto» (Livet går videre – Aittiruto) (roman, 2007)
  • «Elämän Jatko 3 – Rauha» (Livet går videre – Freden) (roman, 2011)
  • «Muistoin maila» (I minneriket) (diktsamling, 2008)
  • «Poiminttoi» (Janglestrå) (diktsamling, 2010)
  • «Älä unheeta minnuu» (Ikkje gløym meg) (diktsamling, 2010)
  • «Korrui tien varrela» (Smykker langs vegkanten) (diktsamling, 2010)
  • «Merimies muistelee» (Ein sjømann minnest) (diktsamling, 2013)
  • «Merimies muistelee» (Ein sjømann minnest) (äänikirja/lydbok, 2015)
  • «Elämän jatko 4 – Viimi vuođet» (Livet går videre – De siste årene) (roman, 2015)
Artikkelen er publisert i Nordnorsk Magasin 3-4 2015

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s