TEMA: 20 sider av NNM 3-4 2015 handler om nyere ungdoms-litteratur fra Nord-Norge

Kollasj_Unglitt

Vi har valgt ut seks forfattere, to har skrevet sjøl om forfatterskapet sitt for magasinet, og fire av dem er blitt intervjuet av oss.

To debutanter i Tromsø har kastet seg ut i forfatterlivet med temmelig ulike romaner. Monika Steinholm (Fuck verden, 2015) og Elisabeth Øvreberg (Blodets galskap, 2015) har valgt helt forskjellige måter å fortelle historiene sine på. Steinholm forteller ei historie som er plassert i en nåtidig, realistisk verden, konkret lokalisert til Tromsø. Øvreberg har valgt å skape et eget, brutalt folkeferd utenfor kysten av Helgeland, dette er fabelprosa som er plassert tusen år tilbake i tid.

Forfatteren Aina Basso blei nominert til Brageprisen da ungdomsromanen Inn i elden kom ut i 2013. Boka tar utgangspunkt i den historiske perioden på 1600-talet da omlag 80 ”trollkvinner” blei dømt til døden i Finnmark.

Med #Alfahann (2015) beveger forfatteren Jan Tore Noreng seg fra fabelprosa i sine tidligere bøker for barn og ungdom, og til realistisk miljø og fortellemåte i årets bok. Den handler om Torstein, en ung gutt i vår prestasjonsorienterte og koppsfikserte kultur.

Siri Broch Johansen skriver både på norsk og på samisk. I ungdomsromanen Jeg er en skiløper (2014) forteller hun om Josef (Jovsset) og livet hans i Finnmark. Mot slutten går fortellinga ut over de realistiske rammene og lar Josef se verden fra en annen kant.

Eva Jensen har skrevet bøker i over tretti år, og en rekke av bøkene hennes er for barn – eller for ungdommer. Hun har også oversatt og gjendiktet flere bøker fra andre språk og til norsk. Vi har valgt å ta med utdrag fra to av ungdomsbøkene hennes her.

I tillegg finnes sjølsagt mange flere med nordnorsk og samisk tilknytning som skriver for ungdom! En som er veldig kjent, er jo Endre Lund Eriksen, som skriver ikke bare for små barn, men også unge mennesker i overgangen mellom barn og voksen. Han er en forfatter som gjerne bruker humor som inngangsport når han tar opp tema som kan oppleves som vanskelige.

En av forfatterne som vi ikke har med noen artikkel om denne gangen, er Sanne Mathiassen fra Finnsnes (hun bor på Østlandet nå). Sanne har gitt ut to ungdomsromaner med handling fra Finnsnes og Senja-området. Romanene er fra vår egen tid, og er lagt til et realistisk miljø. Begge bøkene tar opp ting som kan oppleves som problematiske for sårbare ungdommer. Den nyeste av de to romanene, Bare en time til, er omtalt her i dette magasinet.

Vi har ikke tatt mål av oss til å si noe om alle som skriver for ungdom i dag, og heller ikke alle fra Nord-Norge som har skrevet for ungdom før. Og slett ikke om alle de forskjellige sjangrene som er i bruk, sjøl om vi svinger innom både fabelprosa, historisk fiksjon og nåtids-realisme.

Kan vi konkludere med noe? Bare at litteraturen som skrives for unge mennesker er mangfoldig og dekker et bredt spekter av tema og fortellemåter, og vi vil påstå at mye av det som skrives er bra og spennende lesing!

Nordnorsk Magasin 3-4 2015

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s