NORDKALOTTFORLAGET: «Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel» handler om fornorskningprosessen lengst nord i Norge.

Tromsoe_seminarister
NY BOK, SEPTEMBER 2015: Boka «Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel» handler om skoleverkets og enkeltpersoners roller i fornorskningprosessen lengst nord og nordøst i Norge mot slutten av 1800-tallet og første del av 1900-tallet.

Etter at misjonering og opplysningsarbeid blant samer og kvener i hovedsak hadde foregått på deres egne språk, skulle Norge fra siste halvdel av 1800-tallet satse store ressurser på skoleverket som et hovedinstrument i et etter hvert høyt prioritert fornorskningsarbeid blant samer og kvener. ”Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel” gir en presentasjon av liv og virke til et utvalg av de friplasselevene som etter endt utdanning ved Tromsø Seminar i perioden 1870 til 1906 begynte som lærere i Finnmark og Nord-Troms. Flere av disse markerte seg som politikere, skribenter, forretningsdrivende og kulturarbeidere. Bak skildringene ligger et ønske om å bidra til å gi et mest mulig mangeartet bilde av hvordan møtet mellom disse lærere og en flerkulturell lokalbefolkning i det nordligste Norge fortonte seg. Ikke uventet finner man paralleller til situasjoner i dagens samfunn.

Eivind Bråstad Jensen.
Eivind Bråstad Jensen (1946) er pedagog, forfatter og dosent emeritus ved Universitetet i Tromsø (UiT). Han har vært lærer i grunnskole og høgskole, undervisningsleder og rektor ved tidligere Tromsø lærerhøgskole og dosent i pedagogikk samt informasjonsdirektør ved UiT. Han har også vært utdanningsdirektør i Troms.

20

Eivind Bråstad Jensen har publisert artikler i aviser, tidsskrift, årbøker og artikkelsamlinger og har også gitt ut flere egne bøker, bl.a. «Fra fornorskningspolitikk til kulturelt mangfold» (Nordkalottforlaget 1991), «Vegen inn i utdanningssamfunnet» (Cappelen Akademiske forlag 1999) og «Skoleverket og de tre stammers møte» (Eureka forlag 2005).

 

***

Kjøp «Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel» fra Fiktum Faktum

Om forfatteren Eivind Bråstad Jensen

***

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s