NORDKALOTTFORLAGET: «Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel» handler om fornorskningprosessen lengst nord i Norge.

Tromsoe_seminarister
NY BOK, SEPTEMBER 2015: Boka «Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel» handler om skoleverkets og enkeltpersoners roller i fornorskningprosessen lengst nord og nordøst i Norge mot slutten av 1800-tallet og første del av 1900-tallet.

Etter at misjonering og opplysningsarbeid blant samer og kvener i hovedsak hadde foregått på deres egne språk, skulle Norge fra siste halvdel av 1800-tallet satse store ressurser på skoleverket som et hovedinstrument i et etter hvert høyt prioritert fornorskningsarbeid blant samer og kvener. ”Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel” gir en presentasjon av liv og virke til et utvalg av de friplasselevene som etter endt utdanning ved Tromsø Seminar i perioden 1870 til 1906 begynte som lærere i Finnmark og Nord-Troms. Flere av disse markerte seg som politikere, skribenter, forretningsdrivende og kulturarbeidere. Bak skildringene ligger et ønske om å bidra til å gi et mest mulig mangeartet bilde av hvordan møtet mellom disse lærere og en flerkulturell lokalbefolkning i det nordligste Norge fortonte seg. Ikke uventet finner man paralleller til situasjoner i dagens samfunn.

Boka «Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel» av Eivind Bråstad Jensen kan du bestille fra Bokbua vår, eller kjøpe den fra en bokhandel.

Eivind Bråstad Jensen.Eivind Bråstad Jensen (1946) er pedagog, forfatter og dosent emeritus ved Universitetet i Tromsø (UiT). Han har vært lærer i grunnskole og høgskole, undervisningsleder og rektor ved tidligere Tromsø lærerhøgskole og dosent i pedagogikk samt informasjonsdirektør ved UiT. Han har også vært utdanningsdirektør i Troms.

20Eivind Bråstad Jensen har publisert artikler i aviser, tidsskrift, årbøker og artikkelsamlinger og har også gitt ut flere egne bøker, bl.a. «Fra fornorskningspolitikk til kulturelt mangfold» (Nordkalottforlaget 1991), «Vegen inn i utdanningssamfunnet» (Cappelen Akademiske forlag 1999) og «Skoleverket og de tre stammers møte» (Eureka forlag 2005).

 

***

Bestill boka «Tromsøseminarister i møte med en flerkulturell landsdel» fra Nordkalottforlaget

Om forfatteren Eivind Bråstad Jensen

***

Abonner på nyhetsbrevet vårt!

Bestill et abonnement på Nordnorsk Magasin

***

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s