Etterlyser Dudley Vaill Talcotts bok «A/S Norkap II» – 77 år etter

Etterlyser Dudley Vaill Talcotts bok "A/S Norkap II" – 77 år etter.
– Det er vel ikke vanlig å komme med en bokanmeldelse 77 år etter utgivelsen. Boka det her er tale om har tittelen «A/S Norkap II», utgitt det herrens år 1937. Den tar for seg tidsepoken 1925 til 1935. Dersom det er noen som kan fortelle meg mer om Norkap II og herr Dudley Vaill Talcott, vil jeg sette pris på å få høre om dette, skriver Knut Eriksen i Nordnorsk Magasin 1-2015.

Ved en tilfeldighet dukket boka opp på et loppemarked i Oslo høsten 2014. Min datter så med en gang at dette måtte være av interesse for hennes historieinteresserte far, spesielt når temaet var fiske og fangst og ekspedisjoner i isødet.

Boka er skrevet av hovedpersonen selv, Dudley Vaill Talcott. Historien starter med at mr. Talcott sitter på en Cafe i Paris og funderer på hva han ønsket å foreta seg resten av livet. Som han sier innledningsvis: ”Jeg lengter etter luft. Jeg lengter etter rum og plass. Jeg lengter etter å være ung, mens jeg ennå er ung”.

Med dette som bakgrunn tok han verdenskartet for seg og bestemte seg for å reise nordover og til Norge. Dette er selve starten på fortellingen som mest fortoner seg som ei røverhistorie. Noe av det første han gjorde var å kjøpe seg en kano. Med den padlet han stykkevis nordover og havnet til slutt i Tromsø. Her ble han svært fasinert av ishavsmiljøet og ble kjent med en rekke ishavsfarere. Det var i Tromsø han kom i kontakt med ishavsskipper Isak Isaksen og datteren Martha som han senere skulle bli bedre kjent med.

Mens han var tilbake en tur i Amerika fikk han beskjed om at han hadde arvet en slump penge etter sin bestefar. Disse pengene ville han nå bruke til kjøp av en ishavsskute. Etter som han ikke verken hadde fangst- eller navigasjonserfaring måtte han finne seg en kompanjong, og loddet falt på Isak Isaksen. Isaksen og Talcott kom etter en tid over en seilskute i Bergen som ble isforsterket. Dette var selve starten på en fantastisk reise som omfatter selfangst, fiske og turisttrafikk. På en av turene i farvannet rundt Island/Grønland bestemte de seg for å dra helt til New-York. Selve reisen slutter brått ved at Norkap II ankrer opp i Tromsø antakeligvis i 1934/1935.


– Dersom det er noen som kan fortelle meg mer om Norkap II og herr Dudley Vaill Talcott, vil jeg sette pris på å få høre om dette, skriver Knut Eriksen (tlf. 993 65 105, e-post: knut-eriksen@hotmail.com)

Dudley Vaill Talcott
«A/S ‘Norkap II’ av Tromsø»
Oslo Gyldendal 1937, 218 s.
Illustrert med forfatterens egne fotografier og tegninger
Omtale og etterlysning ved Knut Eriksen
Nordnorsk Magasin 1-2015

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s