– Jeg vet ikke hva jeg skal skrive, ord blir fattige, de skjuler mer enn de åpner for. For sånn er det etter å ha møtt, fått vite om og blitt innviet i det ugripbare det må være daglig å måtte forberede seg på å dø. For dø skal vi alle, men langt de fleste av oss er glade for ikke å vite når det skal skje, skriver Rolf Normann Svendsen om boka «Dødsdømt nr. 989″ av Marit Lund Bødtker. I denne omtalte fangens liv endte det med giftsprøyte 4. desember 2003. Det tok 20 minutter for Ivan Ray Murphy jr. å dø.
Boka bygger på en ti år lang brevveksling som begynte i 1993 via en Amnesty Norge-annonse om brevvenner til dødsdømte fanger. Sånn kom Marit Lund Bødtker og Ivan Ray Murphy jr. med kjælenavnet Pee-Wee i kontakt. Han: Dødsdømt fange nummer 989 i Texas-fengselet Ellis Unit 1. Hun: Etablert journalist, forfatter og redaktør i Norge. Boka forteller at de etter hvert fant tonen, og vi får innsyn i den dødsdømte fangens liv på dødscella.
I Texas er dødsstraff storindustri, og over 80% av befolkningen er for denne straffemetoden. Derfor er Texas en av de verste statene i USA når det gjelder å henrette folk. Guvernører som er for dødsstraff vinner i valg.
Da forfatteren besøker Pee-Wee i fengselet, blir hun sjokkert over den rigide prosedyren hun må igjennom før de endelig kan møtes.
– Jeg ventet fortsatt. Spent. Nervøs. Gruet meg og gledet meg. Frøs litt. Vi hadde hatt kontakt i tre år og skrevet førti brev. Vi kjente hverandre godt, men hadde aldri møttes. Så forstod jeg at det var han som kom.
Alt gjør inntrykk i denne boka, og sterkest er ærligheten i formidlingen av det livet vi får innsyn i. Det skal sikkert stort mot til for både å gjennomføre en slik brevveksling, bli kjent, møtes og skilles. For begge parter. Og når adskillelsen blir endelig og absolutt fordi ingen av appellene fra Pee-Wee får myndighetene til å endre standpunkt, er alt over i 2003. Han fikk aldri saken sin gjenopptatt, og dødsdommen ble fullbyrdet med en giftsprøyte. Etter 20 minutter var det hele over.
Forfatterens ønske om å skape debatt om dødsstraffen ved å skrive denne boka, har lyktes. Noe også det meget leseverdige forordet til gen.sekr. John Peder Egenæs i Amnesty Norge medvirker til.
Marit Lund Bødtker «Dødsdømt nr. 989»
Forord v/gen.sekr. John Peder Egenæs, Amnesty International Norge. Brevveksling/dokumentar,
Forlaget Manifest 2014, 192 sider
Omtalt av Rolf Normann Svendsen
Nordnorsk Magasin 2-2015