I denne utgaven kan du blant annet lese ei beretning om evakuerte i Vesterålen, i artikkelen ”då de kom evakueranes”.
Eventyret om ringnotlensa er et 40-årig nordnorsk industrieventyr som handler om en notbøter som redet grunnen for dagens oljevern på verdensbasis. I bygda Fiskebøl brukte Torstein Hansen sin erfaring som fisker og notbøter til å utvikle banebrytende oljevernutstyr. I dag blir Vesteråls-bedriften NorLense AS omtalt som verdensledende i oljevern, skriver frilansjournalist Liv-Karin Edvardsen.
«då de kom evakueranes»: – En mild oktoberdag i 1984 sto jeg sammen med en gammel mann på Skogsøya i Øksnes. Han så utover fjorden og sa: ”Makalaust fin haust. Sånn va det då de kom evakueranes. Hadde det vorre en uvérshaust den gången, då hadde det gått mykje folk.” Nå er det sytti år siden evakueringa, men fortsatt lever beretninger om ei dramatisk tid, skriver forfatter og faghistoriker Johan I. Borgos.
Fyrvokterliv i endring: Noen flate, vakre kilometer utenfor Berlevåg ligger Kjølnes fyr. En gang var dette hjem og arbeidsplass for fire familier – nå er det losji og kafé for farende folk, forteller forfatter, forlegger og frilansjournalist Elisabeth Johansen.
Folgerøs ferd: I april 1926 seilte et skip med dragehode, hale og skjold på sidene ut fra Hemnesberget. «Leif Erikson» var en stor nordlandsbåt på tur over Atlanterhavet med et mannskap på fire. Fire strabasiøse måneder seinere kom de til østkysten av USA. Gerhard Folgerø og mannskapet fulgte Leiv Eirikssons antatte rute og seilte i åpen trebåt. De nådde målet, uten at historikere og vitenskapsmenn gikk av skaftet, forteller forfatter og frilansjournalist Ann Kristin Klausen.
”Det er synd paa barnene”: Anders Larsen fra Kvænangen begynte i 1897 som elev på Tromsø seminar, som en av svært få samer. Hans visjon var å få til en ”finnebarneskole” som var ordnet slik ”at dens elever vedblir at elske sit morsmaal og sit folk”, skriver dosent Eivind Bråstad Jensen.
Geita vår, vi takker deg: Troms er det største geitfylket i landet. Kyndige bønder satser stort for at en liten, men ressursvennlig og tradisjonsrik næring kan vokse og by på gode og smakfulle produkter, skriver forfatter og skribent Vibeke Thorp i spalten Matens fortellinger.
Glimt fra det gamle Sømna: – Enkelte ganger oppstår gylne øyeblikk, da man får en følelse av at man er i nær kontakt med svunne tider. For en tid tilbake opplevde jeg et slikt gyllent øyeblikk under et besøk hos forfatteren Dag Skogheim, forteller Reidar Bakke, 1. amanuensis i musikk ved NTNU.
”Snøpoke” – I boka «Dialektord i Hemnes» av Mary Boldermo finn vi ordet snypokæ. Etter boka skal dette vere ein snøflekk med eit tynt islag under, skriver Eli Johanne Ellingsve, en av redaktørene i Norsk Ordbok – med språkspalten Ord i nord i Nordnorsk Magasin.
En reise i samisk mangfold: Samefolket har til alle tider bestått av flere grupper og språk. I Ni samiske tidsbilder har fotograf Ola Røe og sosialantropolog Jorunn Eikjok vært tett på ni samiske miljøer i Russland, Norge, Finland og Sverige, skriver forfatter og frilansjournalist Lill-Karin Nyland.
Litteratur og musikk: Vi trykker novella ”Vendereis” av Johan I. Borgos, diktet ”Novemberdager” av Rolf Normann Svendsen, i tillegg til anmeldelser av bøker og musikk. Denne gangen: Albumet ”Hjertebank” av Hekla Stålstrenga, og seks sider med anmeldelser av bøker i de fleste sjangrer.
Lederartikkel av redaktør
Hilde Kat. Eriksen
Nordnorsk Magasin 4-2014