Utstillingsvindu i nord: Smakebit fra Palmers artikkel om gruvedrift i Kvalsund

Forfatteren Marion Palmer ytrer seg velskrevet og skarpt, med humor og ironi om planlagt mineralutvinning, gruvedrift og avfallsdeponi i Kvalsund i Finnmark. Vil dette bli ”den største planlagte forurensning i nyere norsk historie” eller vil det bli nordområdesatsningas staselige utstillingsvindu? Les en smakebit her.

Kvalsund, nordområdesatsingas utstillingsvindu. Foto: Hilde Kat. Eriksen
Kvalsund, nordområdesatsingas utstillingsvindu. Foto: Hilde Kat. Eriksen

”Nussirs konsekvensutredning på 2000 sider overleveres kommunen i 2010. Det søkes om 15 års underjordisk drift, fra Ulveryggen til Nossor. Med sjødeponi. På et folkemøte spør jeg Rushfeldt om planen er å ha ett hull, fra Ulveryggen til fjellet Nossor, og derfra videre til Porsa om 15 år, eller om det kan bli både dagbrudd – og flere sjødeponi i Kvalsundet, Neverfjord og Vargesundet. – Det står ingenting i de nåværende planene om det, svarer han som de fleste i Kvalsund nå er på fornavn med og kaller Øystein, siden han er en hyggelig kar.
Med på laget får han etter hvert Gerhard Heiberg, som skal få den internasjonale gruveindustrien til å satse i Kvalsund og få kobberet ut av berget, og avfallet i fjorden. Jan Helge Fosså, fra Havforskingsinstituttet, som har bedre greie på dette enn meg, kaller planen ”den største planlagte forurensning i nyere norsk historie” i et intervju med NRK Sápmi.”

Les resten av Marion Palmers ytring i magasinet!
Vi har i ettertid lagt ut heile artikkelen her på bloggen.

Nordnorsk Magasin 3- 2014

 

Én kommentar

  1. Meget godt skrevet der fakta kommer fram uten å være inntulla i masse meninger og «rosespråk». En lettfattelig og informativ artikkel om hvordan «Nord-områdene» blir brukt av folk utenfra som ønsker å berike seg selv på bekostning av primærnæringer som har vist seg bærekraftig og miljøvennlig gjennom tusener av år. Disse halleluja-operatørene får naive, nordnorske politikere med seg på slike korttenkende «tokt» som mest sannsynlig ender opp med slagside, og stygge belastninger på natur og miljø.

    Stoltenberg (både far og sønn) og Støre bor jo langt fra «villmarka der oppe i nord». Forresten, hvor ligger «Sør-områdene»? Slike vage, diffuse benevninger synes jeg er et dårlig signal som vitner om lite respekt for de som bor i disse områdene.

    Liker

Legg igjen et svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s